Drie snelle, gezonde en heerlijke gerechten voor extra fuel

Op zoek naar lekkere en verantwoorde gerechten?
Hieronder vind je drie voedzame gerechten die heerlijk smaken en makkelijk te bereiden zijn.
 

1. Griekse burgers met munt/komkommersalade:

Ingrediënten:
– 500gr lams- of rundergehakt
– 4 eetlepels kwark
– verse munt
– halve komkommer
– sla
– tomaat
– 1 ui
– 1 teen knoflook
– 1 Rode peper
– 1/2 kopje koriander
– 1 theelepel komijn
– (zee)zout
– peper
– 1 ei
– paprikapoeder

Bereiden:
Meng door een halve kilo lams- of rundergehakt, een eetlepel fijngesnipperde ui, ’n gesnipperd teentje knoflook, een gesnipperd rood pepertje een half kopje fijngesneden koriander, een theelepel komijn, zeezout naar smaak en vers gemalen peper en een losgeklopt ei. Maak er 4 burgers van en bak ze op de grillplaat of in koekenpan. Rasp een halve komkommer en laat het even uitlekken. Schep er een stuk of vier eetlepels kwark door en vers gehakte munt. Serveer de burger op een bord met gemengde sla, tomaten en de rest van de komkommer en de munt/komkommersalade.

2. Gekookte mosselen met remouladesaus:

Ingrediënten:
– mosselen
– prei
– ui
– bleekselderij
– wortel
– 1 teen knoflook
– 1 takje tijm
– 1 blaadje laurier

Bereiden:
Mosselen  goed spoelen en nakijken. Prei en ui in ringen snijden, bleekselderij in reepjes en een wortel in plakjes. Bladselderij en een teentje knoflook (grof) hakken. Doe de mosselen met aanhangend vocht in een ruime pan en doe er de groenten bij. Doe er een takje tijm en een laurierblaadje bij. Je kunt er een glas witte wijn bij doen of een flesje bier, als je dat lekker vindt. Breng de mosselen, met een deksel op de pan, op een hoog vuur aan de kook. Til de deksel even op zodat ’t vocht zakt. Leg de deksel er weer op en schud de mosselen om. Laat zo het vocht nog 2 keer opkomen (en schudden zodat ze allemaal gaar worden).

Direct serveren met een lekker sausje op basis van (zelfgemaakte) mayonaise. 

Remouladesaus: 4 eetlepels mayonaise, een fijngeprakt gekookt ei, ’n paar augurkjes, kappertjes, fijngehakte peterselie en fijngesneden dragon en een theelepel mosterd.

 

3. Frittata van (wilde) spinazie en ricotta

Ingrediënten:
– roomboter/kokosolie
– 1 gehakte ui
– 100 gram flageoletbonen of witte bonen uit blik of pot uitgelekt en afgespoeld
– 200 gram verse (wilde) spinazie (kan ook ‘gewone”diepvriesspinazie zijn)
– 3- 4 eieren losgeklopt
– 5 eetlepels ricotta of kwark
– zout 
– verse of diepvrieskruiden
– peper
– paprikapoeder

Bereiden:

Fruit de ui in een koekenpan totdat de ui zacht en lichtbruin is. Voeg de flageoletten en spinazie toe en bak het geheel een paar minuten. Schenk de eieren over het mengsel. Schep de ricotta erdoor en bestooi met de kruiden en specerijen. Laat het mengsel stollen evt. met een deksel op de pan of zet de frittata even onder de grill om bruin te worden. 

Ook hier kun je zelf je creativiteit de vrije loop laten, zie ook de lijst met vulsels bij de omelet. Denk aan pompoen of zoete aardappel in plaats van de flageolets. Ricotta kan vervangen worden door kwark of mozzarella. Daarnaast kunnen alle groenten in de frittata gebruikt worden, bijvoorbeeld de restjes van de dag daarvoor. Ook stukjes vlees, wordt (salami, chorizo)  of vis passen uitstekend in dit gerecht. Snijd de frittata in punten en je kunt deze makkelijk meenemen als lunchgerecht.peper

Facebook
Twitter
LinkedIn

© 2020 All rights reserved​

webdesign by Laforma®