GOEDE VOORNEMENS EN DOELEN

De top-10 van goede voornemens voor dit jaar laat ook wederom weinig ruimte voor verrassingen. Elk jaar weer springen er een aantal uit. De goede voornemens beginnen vrijwel allemaal met het woord ‘stoppen’. Als je ergens mee stopt, gaat er vervolgens iets nieuws beginnen. Stoppen met roken, stoppen met stressen en stoppen met veel en ongezond eten scoren altijd hoog in de lijst. Waar begin je eigenlijk mee als je met een slechte gewoonte stopt? En hoe succesvol is dit nieuwe begin?  

 

Drie lagen in ons brein

Het gaat om het stellen van heldere doelen. De meest succesvolle doelen zijn positief geformuleerd en liggen binnen je eigen controle. Hoe herdefinieer je de doelstelling: Ik wil niet meer roken? Ons slimme onbewuste focust uitsluitend op sleutelwoorden. Het herkent woorden als ‘niet’ en ‘meer’ niet als zodanig. De zin ‘Ik wil niet meer roken’ krijgt het label: ‘Ik wil roken’. Dit gevoel is voor een stoppende roker zeer herkenbaar.

Uit onze ervaring blijkt dat dit onderdeel van doelen stellen vaak met enige scepsis wordt ontvangen bij groepen die wij trainen. Het volgende vertellen wij in zo’n situatie: ‘Wat ik nu ga vertellen gaat niet over jou. Er is iemand in de groep van wie het haar niet zit. Denk nu niet dat dit over jou gaat, want dat is niet waar. Ga straks nu niet naar het toilet om te kijken of dit wel over jouw haar gaat, want dat hoeft namelijk niet. Vaak zit de helft van de groep inmiddels op het puntje van hun stoel. Ze willen niets liever dan naar het toilet gaan om te controleren hoe het is gesteld met hun kapsel. 

Wat maakt dit voorbeeld duidelijk? Buig jouw doel altijd om naar iets positiefs. Stoppen is immers niet het doel, maar een middel om een hoger doel te bereiken. Een hoger doel kan bijvoorbeeld zijn dat je graag gezonder wilt leven. 

Motivatie en commitment

Of je jouw doel gaat behalen, berust op het samenspel tussen motivatie en commitment. Ook al ben je de dagen voorafgaand aan een jaarwisseling niet bewust bezig met het stellen van doelen voor het nieuwe jaar of het fantaseren over voornemens, word je er bijna dagelijks aan herinnerd door anderen in jouw omgeving die wel bewust doelen hebben gesteld.

Er is veel geschreven door een meerdere (sport)coaches en psychologen over het verschil tussen motivatie en commitment, alsook over de complementariteit van deze twee woorden, die beide gericht zijn op doelen verwezenlijken en dromen realiseren. Of het nu gaat om eens in je leven de marathon van Berlijn lopen, eindelijk onder een gewicht van 70 kilogram komen, een blokhut bouwen, een boek schrijven of een avondstudie voltooien naast een drukke baan.

Motivatie als ontstekingsmechanisme

Gemotiveerd zijn om iets te doen, werkt als een ontstekingsmechanisme. Er is een vonk nodig om überhaupt ergens mee te starten. Motivatie op zich is voor de meerderheid van ons geen constante factor. Mensen hebben op allerlei domeinen het verlangen om iets positief te veranderen, maar zijn onvoldoende gecommitteerd om het daadwerkelijk te veranderen of vol te houden. Commitment is wat je nodig hebt om iets vol te houden. 

In de context van trainingsdiscipline betekent commitment dat je ook je circuit doet of je ronde door het park loopt na een lange dag vol fileleed. Commitment is wat ons helpt om iets toch te doen ondanks een dip in onze motivatie. 

In geval van motivatie zonder commitment hop je als het ware als een vlinder van project naar project, waarbij alle eindjes openblijven. Wanneer er geen sprake is van aansluiting tussen de twee projecten, ervaren we minder resultaat, bevrediging en trots. 

Let ook op voor de andere variatie, namelijk commitment zonder motivatie. Een dergelijke situatie kan ons opbranden. Je investeert dan veel energie in iets waar je eigenlijk totaal niet warm voor loopt. 

Commitment tonen

Commitment is de beslissing om te handelen op basis van wat jou motiveert. Motivatie is de brandstof voor commitment. Door motivatie wordt het proces simpelweg veel leuker. Je kent vast wel het gevoel van bevrediging na het sporten, terwijl je in eerste instantie helemaal geen zin had om in beweging te komen. Heb je geen zin? Toon dan de commitment om minstens 5 minuten te gaan sporten. Na deze 5 minuten check je hoe je je voelt. Wedden dat je doorzet om daarna te kunnen genieten van het gevoel na een heerlijke workout! 

Commitment transformeert een wens in realiteit. Er is maar een persoon die daarvoor de energie kan leveren én verantwoordelijk is voor de uitkomst. Die persoon ben jijzelf! Tot slot, dit artikel ging niet over jou. Veel succes!

Carel Schott en Coriene Lodder

Facebook
Twitter
LinkedIn

© 2020 All rights reserved​

webdesign by Laforma®